Chorwacja

Dokumenty

Dowód osobisty lub paszport

Waluta

Kuna chorwacka 

przelicznik : 1 kuna : ok. 0,60 gr – 100 kun – ok. 60zł

Można zabrać ze sobą Euro – i wymieniać w kantorach chorwackich na kuny.

1 euro = ok. 7.49 kun

Pogoda

Chorwacja jest podzielona na dwie główne strefy klimatyczne: kontynentalna i śródziemnomorska. Jak wszędzie na świecie tak i w Chorwacji klimat jest uwarunkowany przez ukształtowanie terenu.

Klimat śródziemnomorski

Wybrzeże i wyspy od Istrii i Kvarneru na północy aż do Dubrownika to łagodny klimat śródziemnomorski. Chociaż daje się zauważyć wyraźną różnicę pomiędzy północą a południem gdzie średnia temperatura jest o kilka stopni wyższa (na południu). Latem średnia temperatura wynosi od 24°C do 26°C. Zimą temperatury wynoszą od 2°C na północy do 9°C na południu. Najbardziej słonecznym miejscem w Chorwacji jest wyspa Hvar. Słońce świeci tam przez 2700 godzin w roku. Chociaż nie tylko wyspy mogą się poszczycić taką ilością słonecznych dni w roku. Nadbrzeżne miasta, szczególnie w Dalmacji też maja niewiele mniej dni słonecznych w roku. Split, Vela Luka(na wyspie Korcula) oraz Dubrovnik to następne w kolejności miejsca z największą ilością słońca.

Klimat kontynentalny

W wnętrze terytorium Chorwacji jest oddzielone od wybrzeża pasmem gór Dynarskich. pasmo gór znajduje się w odległości od kilkudziesięciu km od linii brzegowej aż do prawie samego brzegu. Im dalej na południowy wschód tym pasmo górskie zbliża się coraz bardziej do wybrzeża. Z tego powodu klimat znacznie różni się od tego na wybrzeżu.Zimy są tu chłodne tak jak w Polsce. Średnia temperatura stycznia wacha się pomiędzy 0°C a -2°C podczas gdy w lipcu średnia temperatura wynosi 22°C .

Kuchnia

Oprócz standardowej kuchni europejskiej Chorwacja oferuje również wspaniałe dania regionalne i specjały: z dań zimnych słynny „pršut” dalmatyński lub istryjski (szynka wędzona), ser „paški” lub „lički” (z wyspy Pag lub z regionu Lika), ser owczy, „kulen” slawoński (rodzaj pikantnej wędliny), znakomite samoborskie lub zagorskie „češnjovke” (kiełbasy czosnkowe), twaróg ze śmietaną itp.Oferta dań głównych zależy od regionu w jakim się wypoczywa. W Dalmacji i na Primorju, na wyspach i na Istrii preferuje się dania rybne lub dania z owoców morza, z dań mięsnych zaś – „pašticadę” lub gotowane mięso jagnięcia.W kontynentalnej części Chorwacji oferta dań mięsnych jest raczej bogata, a specjalności to: indyk z „mlinci” (rodzaj blin), jagnię pieczone, pieczone młode prosię, gotowane lub smażone „štrukle”. Z ciast, oprócz „štrukli”, warto wspomnieć „orehnjačę”, „makovniačę”, strudel z serem lub z różnymi owocami.Istnieje wielowiekowa tradycja uprawy winorośli i produkcja win wysokiej jakości przez chorwackich producentów wina, zarówno w kontynentalnej części Chorwacji, jak i na Primorju i w Dalmacji.